Izvodi se  nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima  (kožom, potkožjem mišića i mišićnom fascijom).

sportska_masaza

Sportska masaža je masaža koja se primjenjuje na ciljane grupacije mišića u vidu zagrijavanja i potpune pripreme za trening kao i njihov brži oporavak nakon treninga.
Priprema mišića predstavlja glavnu ulogu u ostvarivanju ciljnih rezultata. Masažom povećavamo tonus mišića i opseg kretnji, gipkost mišića, smanjujemo mogućnost ozljeda, te brži povrat snage ozlijeđenih mišića.

Preko sportske masaže ubrzava se oporavak organizma nakon treninga, zagrijavaju se i omekšavaju tkiva, poravnavaju se mišićna vlakna, poboljšava cirkulacija, ubrzava izbacivanje otpadnih tvari i mliječne kiseline iz organizma.

Jedan od ciljeva sportske masaže je smanjiti mišićnu napetost te postići duboku tjelesnu i psihičku opuštenost. Sportska masaža se može provoditi prije aktivnosti ili natjecanja i nakon aktivnosti ili natjecanja.

Potrebno je usredotočiti se na mišićne skupine koje će biti najaktivnije tijekom određene aktivnosti ili sportskog treninga. Tijekom  masaže prije aktivnosti važno je zagrijati i istegnuti mišiće te opustiti tijelo od napetosti, ukoliko je prisutna prije natjecanja.

Sportskom masažom nakon aktivnosti ili sportskog treninga pomaže se uklanjanju štetnih tvari iz organizma i bržem oporavku organizma. Također je potrebno pažnju posvetiti mišićima koji su bili najaktivniji tijekom aktivnosti.